Tannbehandling

Det er mye god helse i en sunn munn

En hund eller katt med tannverk vil naturlig nok ha vanskelig for å formidle problemet til eieren. Tannverk utvikler seg ofte langsomt og tegnene kan være vanskelig å legge merke til i begynnelsen. Det kan for eksempel være at hunden har vanskeligere for å konsentrere seg eller atferdsendringer som at dyret ikke liker at man holder på med hodet eller ser i munnen på den. De prøver ofte å unngå å tygge på de tennene som gjør vondt. En jakthund kan foreksempel fungere dårligere i jakta. Ofte ser man også  endret oppførsel overfor andre hunder og mennesker. Det beste er derfor å forebygge plager i munnen for dyret ditt, både med jevnlig stell hjemme og å følge opp med regelmessige helseundersøkelser.

Tannstein


Har dyret ditt mye tannstein, må du bestille time ettersom dyret da må få en beroligende sprøyte før fjerning. Tannsteinfjerning er ikke vondt, men hundene reagerer noen ganger på lyden, samt at vi trenger at dyret ligger helt i ro for å kunne gjøre best mulig jobb. Vi har en topp moderne tann-unit lik den humantannlegen din har. Den er utstyrt med ultralydscaler til å fjerne tannstein, poleringsmotor for en god puss med poleringspasta etterpå, samt bor for en mer skånsom tanntrekking. Har dyret bare litt tannstein ved for eksempel når det er inne til vaksinering pirker vi den vekk med en skrape.

 

Årsaker til tannstein
Den vanligste årsaken til tannverk hos hund er tannstein som bygger seg på tennene. Tannsteinen danner et godt miljø for bakterier som gir dårlig ånde og gjør etter hvert at tannkjøttet trekker seg oppover, man ser da lommedannelser i tannkjøttet. Da kan bakterier komme ned til roten av tannen og forårsake en tannbyll.

Forebygging av tannstein
For å forebygge tannstein er det særlig viktig å fjerne tannstein som sitter helt inn mot tannkjøttet, og helst forebygge at det legger seg på ny med å pusse tennene på hunden. Hver dag er det beste, men en gang i uken hjelper også, da får man holdt oppsikt med tilstanden i kjæledyrets munn også. Vi har ulike typer tannkrem, tannbørster og andre hjelpemidler for tannstell, og vi hjelper deg gjerne med tips og råd for hva du kan gjøre for akkurat ditt kjæledyr!

 

Tannbyll og tannfrakturer
Tannbyll er meget smertefullt for dyret, men ofte blir det ikke oppdaget før byllen har bredd seg utover slik at det blir en kul på kinnet til hunden eller katten. Behandlingen består i å trekke den tannen som er betent. Tannbyll kommer vanligvis av at bakterier kommer ned til roten av tanna og lager en betennelse der. Dette kan skje fordi tannkjøttet har trukket seg tilbake eller fordi det er en skade i tanna slik at bakterier kommer inn. 

 

Frakturer er når tannen har blitt påført en skade som gjør at emaljen er borte og nerven er eksponert. Dette er en skade som er svært smertefull for dyret og tannen må da i de aller fleste tilfeller trekkes.

Dental røntgen