Huggorm

Oppdatert: juli 18

Huggormen er den eneste giftige slangen i Skandinavia. Slangens gift løser opp enzymer i muskulaturen rundt muskulaturen og blodcellene i kroppen.

1/3 av bittene er tørre og inneholder ikke noe gift. Hvor alvorlig følgene er kommer an på størrelsen på slangen. størrelsen på hunden eller katten, alder på slangen og gift mengde. En hage med kortklippet gress , uten kriker og kroker vil gjøre hagen din mindre attraktiv for huggormer.


Bittet kan vises i huden som to små prikker eller hull. Om det var gift i bittet så vil det oppstå en kraftig blodrød hevelse som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet.


Ved milde tilfeller blir hunden kun hoven rundt bittstedet med lokal smerte. I middels alvorlige tilfeller oppstår skader på dyrets indre organer. Ved alvorlige tilfeller oppstår skader på blodets evne til å levre seg, blødning forstyrrelser og skader på hjertet.


Etter ett huggormbitt så oppstår det en hevelse som øker i størrelse fra time til time.


Hva kan man gjøre selv?

Hold hunden eller katten i ro. Kortison gies ikke lenger rutinemessig, men kan gies hvis hunden skal reise langt som smertestillende. Ulempen er at dyret vil bevege seg mer og kortison ikke er en fullgod behandling mot huggormbitt.


Oppsøk alltid veterinær etter huggormbitt.


Behandling

Holde dyret i ro og gi væskebehandling for å opprettholde blodsirkulasjon for å hindre sjokk, for å hjelpe kroppen å kvitte seg med giften og blodtrykk. Samt smertelindring Noen ganger kan det også innebære å gi motgift.


Etterbehandling

Rekonvalens perioden etter huggormbitt varier fra dager til måneder. Hunden bør unngå mosjon de første to ukene. Det anbefales kontrollbesøk etter 2 uker for å ta en blodprøve for å sjekke blodstatus og at de indre organene ikke er skadet av giften. Hjerterytmeforstyrrelse er en skade som kan forekomme etter huggormbitt.


151 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle