Flått

Oppdatert: 7 dager siden

Hva er en flått?

En flått er en blodsugende midd i edderkopp familien. Den vanligste flåtten er skogflått som heter Ixodes ricinius. Den er aktiv på den tiden av året hvor natte temperaturen er over 5 grader. Flåtten har 4 livsstadier egg, larve, nymfe, voksen. Ved larve og nymfestadiet suger hannen og hunnen blod gjerne fra smågnavere, firfisler, fuger og pinnsvin. I det voksne stadiet er det kun hunnen som suger blod fra ett større pattedyr. Hannen hopper på og parrer seg og de kan legge 2-3000 egg. Hunnflåtten suger blod i 7- 10 dager.


Flåtten lever i de fleste europeiske land. Den trives best i kratt og skog pga følsomhet for tørke.


Hva kan man gjøre om huden eller katten har fått flått?

Det lønner seg å fjerne den så fort som mulig. Helst innen 24 timer. Da har ikke flåtten fått festet seg ordentlig. Det kan komme en liten hevelse eller vevsreaksjon etter bittet. Det kan være noe som sitter igjen etter flåtten og kan bli en liten infeksjon. Det bør ikke bety at hunden eller katten har blitt smittet av en flått sykdom, men en reaksjon i huden på selve bittet. Vevsreaksjonen vil gå bort av seg selv etter 1- 2 uker.

I ander tilfeller kan man få en alvorlig infeksjon som heter Borreliose. Det vil gi symptomer på feber, halthet, nedsatt matlyst, forstørret lymfeknuter og smerter i ledd. Kan gi skader på hjerte, nyrer og nervesystem.

Vi kan ta en snaptest på klinikken og sjekke dette om man mistenker smitte. For katter må det sendes inn en prøve til ett laboratorium.


Om man er smittet settes hunden eller katten på en lang antibiotika kur. Det anbefales å komme tilbake på kontroll for å sjekke at dyret er i god helsetilstand og en blodprøve for å bekrefte at behandlingen har vært vellykket.


Om hunden spiser flåtten vil den bli drept av mavesyren. Det er ikke farlig.


For å forebygge finnes det diverse flått middel som halsbånd, dråper i nakken og tabletter. Det er resept belagt og må skrives ut av veterinær og hentes på apoteket.184 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle