Fjellvettregler

Oppdatert: 15. feb. 2019

Det er viktig å passe på de 4 beinte i fjellsolen. Mattilsynet har derfor laget fjellvett regler.


1. Vis respekt for vintersola

Hunder kan også bli snøblinde ved å bli utsatt for sterk sol og UV stråling. De vil da bli røde på øynene og det vil begynne å renne. De vil også søke mørket.

Ved å forebygge dette kan man bruke Doggles.
2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente og tynnpelsede raser er mest utsatte. Ører og nese er mest utsatte og kroppsdeler uten hår og pigmenter. Dekk til hunden eller bruk solkrem på utsatte områder.


3. Se opp for såre poter

Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig pleie. Hår mellom tredeputene kan føre til dannelse av is klumper. Potesalve kan forebygge dette. Klipp bort hårstussene. Pass på ski med stålkanter.

Velstelte klør er viktig. Lange klør knekker, sprekker og fliser seg opp. Knekt klo er veldig smertefullt. Bruk potesokk om hunden har fått skade eller sår. Den må brukes riktig for at det ikke skal bli ytterligere skader Det er viktig med potevoks og godt inntak med omega
4. Bruk riktig utstyr

Tilpass sele etter hund og behov slik at det ikke blir gnag. Det sies at lett utstyr gir mindre gnag enn tungt utstyr som lær osv.


5. Ikke legg ut på langtur uten trent hund

Husk at hunder blir slitne og at du sklir fort av gårde på ski. Tilpass fart og lengde etter hvor trent hunden er. Det er tungt for hunden å trekke pulk og slede i tung løssnø.


6. Vær rustet mot uhell

Ta med førstehjelpsutstyr som potesokk, bandage, sterilt saltvann, potevoks sportstape og sårsalve. Forhør deg med veterinæren din om hunden kanskje trenger annen medisin.


7. Se opp for frostskader.

Hunden kan få frostskader på ører, poter, hale og kjønnsorganer. Ikke prøv å gni huden varm. Dette må behandles av veterinær. Om du har en tynnpelset hund så ta med liggeunderlag så de slipper å ligge på kald skare.


8. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulda. Utetiden må tilpasses temperaturen. Det må taes spesielt hensyn til valpen siden at den ikke er like flink til å regulere kroppstemperaturen sin. Om den rister så fryser den. Den kan også være oppspilt.


9. Ha med ekstra for

Hunden bruker ekstra med energi når den er aktivitet og det er kaldt ute. Om dere er på en ekstra lang tur så gi den ekstra med for og tilsett ekstra med fett i foret.


10. Ikke gi sjokolade

Hunder tåler ikke teobromin som finnes i kaffe, te, sjokolade og kola. Selv små mengder kan gi ujevn puls og ånderett. Husk vanlige godbiter.


Nesset dyreklinikk- informasjon, kunnskap og omtanke


www.nessetdk.no/bestill-time


Kilde: sandviken dyreklinikk

44 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle